Lifestyle

Cukinia – smaczne i łatwe w uprawie warzywo dyniowate

cukinia

W obecnym trendzie zdrowego odżywiania, cukinia stała się jednym z czołowych warzyw na naszych talerzach. Uprawiania w Polsce od lat, teraz właśnie ma swoje 5 minut. Przepisów na dania z tego warzywa, wystarczyłoby na miesięczny jadłospis. Niezależnie od tego, czy jesteś  fanem marynowania, spożywania warzywnych sosów czy entuzjastą łatwych i efektownych upraw, cukinia jest właśnie dla Ciebie. W hurtowniach ogrodniczych jest duży wybór nasion cukinii.

5 ciekawych trików uprawy cukinii

  1. Posadź rośliny na kopczykach. Sadząc czy siejąc cukinie, zazwyczaj wybieramy rzędy. Tymczasem, najlepszą metodą uprawy są lekkie „górki”. Korzyści z takiej uprawy jest co najmniej kilka. Ziemia na kopczykach szybciej się nagrzewa i jest lepiej zdrenowana. Jest to szczególnie pomocne na początku sezonu, kiedy chcemy jak najszybciej wysiać cukinie. Sadzonki posadzone na podwyższeniu to też lepsze szanse zapylenia i uzyskania wyższych zbiorów. Optymalnie jest posadzić 2-3 sadzonki obok siebie. Sadzenie na górce pozwala na umieszczenie większej ilości kompostu w ziemi. Zapewni to dodatkowy zastrzyk substancji pokarmowych, które docenią żarłoczne rośliny.
  2. Kontroluj zapylenie. Kwiaty cukinii są otwarte przez 1 dzień. Na roślinach występują zarówno kwiaty męskie – zapylające, jak i żeńskie- wydające owoce. Początkowo krzaczki cukinii wydają głównie kwiaty męskie. Dopiero po osiągnięciu dojrzałości, sadzonki zaczynają produkować kwiaty żeńskie. Dla osób zdeterminowanych, sprawy zapylania można wziąć we własne ręce. Możemy zrywać kwiaty męskie i posypywać ich pyłkiem kwiaty żeńskie, aby zapewnić sobie owoce. Równie dobrze spisuje się przenoszenie pyłku za pomocą pędzla malarskiego. Aby rozróżnić kwiaty, trzeba obejrzeć ich podstawę – kwiat żeński ma miniaturowy zawiązek owocu. Zerwanych do zapylenia kwiatów męskich nie wyrzucamy. Po zanurzeniu ich w cieście i usmażeniu będą stanowiły wspaniały smakołyk.
  3. Nie sadź zbyt wcześnie. Jako warzywo dyniowate, cukinia nie toleruje niskich temperatur. Nawet jeśli zdecydujemy się na wczesne sadzenie, jakość owoców będzie opłakana. W tym wypadku najlepiej jest używać osłon, które ochronią rośliny, zwłaszcza podczas nocnych spadków temperatury. Najlepiej z sadzeniem wstrzymać się do połowy maja, kiedy gleba będzie dostatecznie nagrzana.
  4. Sadź sukcesywnie. Cukinia jest warzywem szybko rosnącym. Owoce pojawiają się po 50-60 dniach od wysiania. W trakcie sezonu wegetacyjnego rośliny zwalniają z produkcją plonów. Zawracając uwagę, że najsmaczniejsza jest młoda, niewyrośnięta cukinia, która jest kremowa i wysublimowana daniach stir fry i letnich zupach lub panierowana i smażona na patelni. Dosiewanie cukinii najbardziej opłaca się w połowie lipca. Często siew letni rośnie szybciej niż poprzedni.
  5. Chroń swoją uprawę. Warzywa dyniowate są podatne na choroby i szkodniki. Owady i zwierzęta, które chętnie podjadają nasze uprawy, są nieuniknione. W razie inwazji szkodników warto jest stosować organiczne, mało inwazyjne pestycydy. Używaj wyciągów z czosnku, cytrusów, pokrzywy, ostrej papryki. Dobrze sprawdza się ziemia okrzemkowa i mydło. W sklepie szukajmy preparatu, którego głównym składnikiem jest miodla indyjska.

W sklepach i centrach ogrodniczych dostaniemy nasiona wielu, interesujących odmian cukinii. W Polsce ogrodnicy szczególną sympatią darzą odmiany: Astra Polka o ciemnozielonej skórce, Atena Polka – o delikatnej skórce koloru żółtego, Lajkonik – piękna odmiana paskowana, Nefertiti – o gładkiej, błyszczącej, zielonej powierzchni. Wybór działkowców pada też często na cukinię Nimba, Soraya, Black Beauty, Goldena, czy Tapir. Obecnie coraz popularniejsze robią się cukinie okrągłe. Nieduże owoce doskonale pasują do uprawy  w pojemnikach. Do polecanych odmian o kulistych owocach należą Tondo di Nizza i Tondo di Pinezza. Tutaj więcej o uprawie cukinii.

Dodaj komentarz