Witamina C odgrywa bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Wpływa na produkcję kolagenu i tym samym na produkcję białek oraz na utrzymanie zdrowych i mocnych kości. Według badań, każdy człowiek powinien dostarczać od 70 do 90 mg witaminy dziennie. Taka ilość powoduje, że organizm będzie funkcjonował prawidłowo.
Witamina C zapobiega przeziębieniu
Mit. Badania wykazały, że witamina C nie ma wpływu na infekcje spowodowane grypą lub przeziębieniem. Co więcej, jej suplementowanie nie wpływa na czas choroby w naszym organizmie, ani nie powoduje, że objawy zaczną nam szybciej znikać. Jej wpływ możemy zauważyć tylko wtedy, jeśli będziemy ją suplementować codziennie. Może przynieść to korzyści w postaci skrócenia trwającej infekcji.
Najlepszym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe
Mit. Największe ilości witaminy C zawarte są w przeróżnych owocach i warzywach, nie tylko w cytrusach. Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo produktów, które zawierają znacznie większe ilości tej witaminy, niż same cytrusy. Gdzie znajdziemy jej najwięcej? Choć lista jest naprawdę bardzo długa, to trzeba przyznać, że do największych faworytów należy: natka pietruszki, czerwona papryka, brukselka, warzywa kapustne oraz ogórki. Z kolei z owoców możemy wymienić: truskawki, jagody, jabłka, kiwi, grejpfrut czy pomarańcze. Dobrym rozwiązaniem w dostarczaniu odpowiedniej dawki witaminy C do naszego organizmu są również suplementy Natural Pharmaceuticals.
Witamina C korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu
Fakt. Przede wszystkim wykazuje działanie łagodzące podczas zaburzenia oddychania czy zwężenia oskrzeli, spowodowanymi reakcjami alergicznymi. Uczestniczy w prawidłowym przyswajaniu żelaza w organizmie oraz pozytywnie wykorzystuje kwas foliowy. Stabilizuje również układ odpornościowy, który wraz z układem immunologicznym wzmacnia naszą odporność. Może drogocennie wpływać na skórę, która w konsekwencji uchroni ją przez rakiem skóry lub przedwczesnym starzeniem organizmu.
Nadmiar witaminy C nie szkodzi
Mit. Witamina C choć wydalana jest z naszym moczem oraz łatwo rozpuszcza się w wodzie, to mimo to, może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Po pierwsze spożywanie jej w nadmiarze powoduje zakwaszenie organizmu i tym samym, konieczność wizyty u nefrologa. Po drugie osoby, które mają problem z kamicą nerkową, mogą odczuwać znacznie większy dyskomfort i ból. Witamina C powoduje również wydalenie lub ograniczenie selenu i miedzi z organizmu, a przyjmowanie jej w dużych ilościach skutkuje pogorszeniem samopoczucia, w tym nasileniu wymiotów oraz skurczów żołądka. Należy pamiętać, że zarówno nadmiar jak i niedobór może powodować niepożądane reakcje i prowadzić do dokuczliwych zaburzeń w organizmie. Dlatego niezwykle ważne jest suplementowanie i spożywanie jej w takich ilościach, aby nie doprowadzić do tych przykrych konsekwencji.
Warto dodać, że witamina C zawarta w produktach naturalnych traci swoje cenne właściwości podczas gotowania, dlatego aby dostarczyć ją w pełni do naszego organizmu, należy regularnie spożywać ją w postaci suplementów lub owoców i warzyw.