Żołądek to organ równie ważny, jak i niestety – zaniedbany. Pełni on ważne funkcje w organizmie człowieka, a także ma niemały wpływa na nasze samopoczucie. Często jednak o tym zapominamy i nie dbamy o niego należycie. Czego nie lubi żołądek i jak powinniśmy o niego dbać? Sprawdź poniżej.
Sposób żywienia
Zrezygnowanie z pierwszego śniadania i rozpoczęcie dnia od wypicia czarnej kawy może przyczyniać się do powstawania wrzodów żołądka. Mimo, że kofeina wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych to także powoduje wydzielanie kwasu w żołądku, który powinien być produkowany wtedy, gdy faktycznie ma co trawić. Jeśli jesteśmy na czczo to wydzielany kwas może podrażniać błonę śluzową żołądka. Najlepiej rozpocząć dzień od pełnowartościowego śniadania, o które może zadbać catering dietetyczny Pomelo dostarczając go codziennie rano pod same drzwi. Kawę natomiast najbardziej optymalnie jest pić pomiędzy posiłkami, ponieważ może zaburzać wchłanianie niektórych składników odżywczych. Spożywanie potrawy bardzo słodkiej lub ostrej na czczo może również podrażniać śluzówkę żołądka, dlatego lepiej odłożyć taki posiłek na drugą połowę dnia.
Włączenie odpowiednich ziół, zarówno do picia, jak i przygotowywania potraw wspomoże pracę żołądka. Mięta przyspiesza proces trawienia, a rumianek dodatkowo działa przeciwzapalnie na błony śluzowe i zapobiega nadkwaśności. Sprawdzi się także napar z dziurawca, nagietka i krwawnika pospolitego. Wspomniane zioła wspomagające trawienie nigdy nie zastąpią zdrowych, zbilansowanych posiłków i prawidłowych nawyków żywieniowych, a mogą jedynie być pomocne doraźnie.
Produkty z wysoką zawartością soli mogą sprzyjać rozwojowi bakterii Helicobacter pylori, która prowadzi do powstawania wrzodów żołądka. Podczas przygotowywania dań najlepiej zamienić ją na kminek, koper włoski, oregano, bazylię czy majeranek, a w codziennym menu limitować produkty wysokoprzetworzone, które mają jej wysoką ilość. Bakterie probiotyczne (probiotyki) ograniczają rozwój H. pylori, dlatego dodatkowo zaleca się, aby pojawiały się w codziennej diecie jogurty naturalne, kefiry, kapusta kiszona czy inne fermentowane produkty spożywcze.
Zalecenia mówią, aby spożywać od 4 do 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, w odstępach co 3-4h. Przyjmowanie dużych porcji i przejadanie się prowadzi do pojawienia się dokuczliwych objawów niestrawności, czyli odczuwania ciężkość na żołądku i uczucia zgagi. Przygotowanie 5ciu odpowiednio zbilansowanych i zdrowych posiłków jest czasochłonne, dlatego z pomocą przychodzi catering dietetyczny Pomelo oferujący codzienne dostawy 5ciu odpowiednio zbilansowanych posiłków.
Kolacja powinna być spożywana na 2-3h przed snem, aby nie zaburzała jakości snu a także, aby żołądek mógł odpocząć po całym dniu pracy. Ważne jest, aby było ona lekkostrawna i nieobfita.
Wszystkie spożywane posiłki w ciągu dnia powinny być jedzone w spokoju, a każdy kęs odpowiednio rozdrobiony w jamie ustnej. Jedzenie w pośpiechu i połykanie dużych kawałków negatywnie wpływa na pracę żołądka, a pokarm długo w nim zalega. W czasie posiłku najlepiej skupić się właśnie na nim i zrezygnować z oglądania telewizji czy czytania gazety.
W trosce o układ pokarmowy, a także o zdrowie zaleca się rezygnację z potraw smażonych na rzecz gotowanych, duszonych, parowanych lub pieczonych. Produkty smażone długo się trawią w żołądku, a dodatkowo podczas tego rodzaju obróbki termicznej wytwarza się wiele szkodliwych substancji.
Wysoka temperatura spożywanego posiłku będzie oddziaływała na śluzówkę żołądka, mocno ją podrażniając, dlatego też najlepiej spożywać dania podawane na ciepło w temperaturze: 75⁰C dla zup i 63⁰C dla drugich dań.
Leki przeciwbólowe
Zażywane medykamenty przeciwbólowe w nadmiarze powodują uszkodzenie błony śluzówkowej żołądka. Z jednej strony zmniejszają wytwarzanie prostaglandyn – przekaźników odpowiadających za powstawanie bólu i gorączki, ale z drugiej te same prostaglandyny chronią śluzówkę żołądka. Ważne, aby nie przekraczać zalecanych dawek stosowanych leków.
Przewlekły stres
Stres powoduje, że w organizmie podnoszą się poziomy hormonów stresu – adrenaliny, noradrenaliny i kortyzolu. Zwiększa się wtedy wydzielanie kwasu żołądkowego, który drażni śluzówkę żołądka. Jednostkowe sytuację nie przyczyniają się do występowania dolegliwości, takich jak ból i pieczenie, ale ciągłe bycie w stresie – tak. Im dłużej trwa stres, tym większe prawdopodobieństwo, że dolegliwości się utrwalą.
Używki
Alkohol spożywany w nadmiernych ilościach prowadzi do silnego podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego, w tym żołądka. Częste picie napojów wysokoprocentowych może doprowadzić do pojawienia się choroby wrzodowej. Nikotyna, identycznie jak alkohol zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, który podrażnia błonę śluzową żołądka. U osób palących łatwiej o wrzody, a ich leczenie jest trudniejsze niż u niepalących.