Olej rzepakowy należy do jednych z najpopularniejszych produktów, powszechnie wykorzystywanych podczas przyrządzania wielu potraw. Warto jednak wiedzieć, czy stosowanie takiego wyrobu jest w pełni zdrowe. Dlatego przedstawiamy najważniejsze właściwości oraz cechy oleju rzepakowego.
Właściwości oleju rzepakowego
Nie bez powodu oleje rzepakowe cieszą się renomą w praktycznie każdej kuchni. To doskonałe połączenie walorów smakowych oraz zdrowotnych właściwości. Warto jednak wiedzieć, że produkty o najwyższym standardzie pochodzą z upraw o charakterze ekologicznym i powinny być z pierwszego tłoczenia. Najlepsze właściwości posiadają oleje rzepakowe z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych. Wówczas ich spożycie nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi. Na dodatek wyroby z pierwszego tłoczenia wyróżniają się wysoką zawartością niezwykle ważnych witamin, na przykład A, E oraz K. Podczas spożycia produkty te działają przeciwutleniająco i antyoksydacyjnie. Właściwości oleju rzepakowego sprawiają, że podczas wchłaniania przez organizm następuje eliminacja wolnych rodników. Na dodatek badania wskazują na pomoc w leczeniu chorób alergicznych i autoimmunologicznych. Jest to więc produkt zdrowy i może być spożywany na co dzień, oczywiście w rozsądnych ilościach.
Cechy oleju rzepakowego
Podczas wyboru oleju rzepakowego, warto szczególną uwagę zwrócić na cechy produktu. Nie każdy wariant nadaje się do smażenia. Dla przykładu wyroby nierafinowane są z reguły przystosowane do spożywania na zimno – są więc dodatkiem do sałatek, a także zup oraz sosów. Jeżeli jednak potrzebujesz produktu, który będzie nadawać się do smażenia, wybierz olej rzepakowy ekologiczny, którego cechy pozwalają przygotowywać potrawy nawet w bardzo wysokich temperaturach. Takie produkty najczęściej powstają z nasion. Na szczególne uznanie zasługują wyroby posiadające oznaczenie liścia na zielonym tle. To certyfikat ekologiczny, potwierdzający jakość oraz brak szkodliwych substancji, na przykład GMO. Aby olej rzepakowy zachował wszystkie swoje cechy i właściwości, przechowaj go w chłodnym miejscu. Wówczas produkt zachowa świeżość przez długi czas, wyróżniając się przyjemnym smakiem.
Jaki olej rzepakowy wybrać?
Właściwy wybór oleju rzepakowego jest niezwykle istotny, szczególnie gdy mówimy o wyrobach ekologicznych. Produkty powszechnie dostępne w sklepach i marketach są uniwersalne, jednak ich skład zwykle pozostawia wiele do życzenia. Osoby pragnące odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, jednocześnie ciesząc się doskonałym smakiem potraw, powinny poważnie zastanowić się nad olejami rzepakowymi nierafinowanymi z pierwszego tłoczenia. Sięgając po takie produkt dla siebie, pamiętaj, że nie wszystkie tego rodzaju wyroby nadają się do smażenia. Dokładnie zapoznaj się z właściwościami oleju rzepakowego ekologicznego przed zakupem, aby mieć pewność, że wybierasz dokładnie to, czego potrzebujesz. Produkty o świetnych właściwościach zdrowotnych i smakowych znajdziesz na https://sklep.zlotopolskie.pl/. To oleje rzepakowe wytwarzane wedle zasad uprawy i produkcji ekologicznej.