Zdrowe przekąski na jesienne wieczory
FirstFruits.pl

Choć mamy jeszcze lato, pogoda uległa znacznej poprawie i ponownie możemy korzystać z uroków słońca, to jesień zbliża się nieubłagalnie. Zanim się  obejrzymy, dzień nie tylko zrówna się z nocą, ale też zacznie się skracać. Szybko zapadający zmrok sprzyja czytaniu książek i nadrabianiu zaległości w serialach. Przedstawiamy zdrowe przekąski na jesienne wieczory.

 

Spis treści:

  1. Rozrywki na jesienne wieczory
  2. Czy istnieją zdrowe przekąski, które nie tuczą?
  3. Świeże owoce i warzywa – zdrowa przekąska, o którą trudno jesienią
  4. Poznaj zalety liofilizacji, dzięki której produkty zachowują pełnię smaku
  5. Liofilizowane owoce i warzywa, czyli zdrowe przekąski na jesienne wieczory
  6. Jak jeść liofilizowane owoce?
  7. Liofilizowane warzywa, jak przygotować zdrowe chipsy?
  8. Musli liofilizowane, czyli sposób na szybką i zdrową przekąskę
  9. Chrupki liofilizowane, czyli zapomnij o tłuszczach trans i glutaminianie sodu

Rozrywki na jesienne wieczory

Choć wiosna i lato to pory roku najbardziej lubiane przez Polaków, to jesień także próbujemy umilić sobie na różne sposoby. Jedni chętniej sięgają po książki, które w długie wieczory przenoszą ich na skąpane słońcem plaże. Drudzy oglądają kolejne sezony popularnych seriali. Prawda jest jednak taka, że jesienią nasza aktywność spada. Nie sprzyja jej szybko zapadający zmrok, który nasila syntezę melatoniny, czyli hormonu snu. Do tego dochodzi jeszcze ogólne zmęczenie oraz fakt, iż stojąc na przystanku autobusowym, nierzadko tak bardzo marzniemy, że później spędzamy resztę dnia pod kocem. Gdy sporo czasu przebywamy w domu, chętniej sięgamy  po przekąski. Te mają nam umilić lekturę książki czy oglądanie seriali. Warto jednak pamiętać, że zmniejszona aktywność fizyczna w połączeniu z wysokokalorycznymi chipsami czy ciastkami, sprzyja nadwadze. Wraz z nadejściem wiosny wiele z nas narzeka na zbędne kilogramy. Tymczasem można by ich uniknąć, stawiając na zdrowe przekąski.

Czy istnieją zdrowe przekąski, które nie tuczą?

Przyjęło się, że wszystko, co smaczne, powoduje tycie. Tymczasem istnieje wiele zdrowych przekąsek, po które można sięgać bez obaw o utratę smukłej talii. Mało tego, te nie tylko charakteryzują się stosunkowo niską kalorycznością, ale też dobroczynnie oddziałują na nasz organizm. Wiele z nich stanowi bogactwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów.  W rezultacie takie zdrowe przekąski wzmacniają naszą odporność, spowalniają procesy starzenia się, zapewniają zdrowe i lśniące włosy, korzystnie oddziałują również na stan cery.

Świeże owoce i warzywa – zdrowa przekąska, o którą trudno jesienią

O ile latem znalezienie zdrowych przekąsek zazwyczaj nie nastręcza nam większych trudności, w sklepach mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw, o tyle zimą dostęp do nich wydaje się utrudniony. Owszem, czasem w supermarkecie pojawią się nawet maliny, ale te przybyły do nas z innego kontynentu, na dodatek ich cena może przyprawiać o zawrót głowy. Niektórzy w długie, jesienne wieczory sięgają po własne przetwory lub zamrożone latem owoce z działki. Na ich bazie przygotowują odżywcze koktajle i smoothie.  Jednak nie każdy z nas zdołał zgromadzić świeże owoce i warzywa w okresie  letnim, a następnie je zamrozić lub przerobić na przetwory. Jakie zdrowe przekąski na jesienne wieczory pozostają do naszej dyspozycji?

owoce liofilizowane

FirstFruits.pl

Poznaj zalety liofilizacji, dzięki której produkty zachowują pełnię smaku

Na rynku coraz częściej możemy spotkać owoce liofilizowane. Niektóre firmy, tak jak FirstFruits.pl, oferują nawet musli liofilizowane oraz chrupki liofilizowane. Sięgając po tego typu produkty, zapewniamy sobie nie tylko smaczną przekąskę, która charakteryzuje się niską kalorycznością, ale też dostarczamy organizmowi moc substancji odżywczych. Kiszenie, mrożenie, suszenie i gotowanie to tylko niektóre ze sposobów utrwalania żywności, które pozwalają jej zachować dłużej zdatność do spożycia. Oprócz nich mamy do dyspozycji liofilizację, czyli suszenie sublimacyjne zamrożonych produktów.  Cały proces przebiega w warunkach obniżonej temperatury i ciśnienia, dzięki czemu białka nie ulegają denaturacji, a witaminy i antyoksydanty rozkładowi. Liofilizacja uchodzi za jeden z najbardziej nowoczesnych procesów wykorzystywanych w przetwórstwie żywności. Wskutek mrożenia czy gotowania tracimy część substancji odżywczych, głównie witamin oraz antyoksydantów. Natomiast liofilizacja jest pozbawiona tej wady. Ten proces obróbki żywności niesie ze sobą niewielkie straty substancji odżywczych.

Liofilizowane owoce i warzywa, czyli zdrowe przekąski na jesienne wieczory

Sięgając po liofilizowane owoce i warzywa, dostarczamy swojemu organizmowi nie tylko węglowodany, tłuszcze i białka, ale też witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Te ostatnie odgrywają kluczową rolę. Zwalczają bowiem wolne rodniki, czyli reaktywne cząstki, które uszkadzają nasze komórki, przyspieszając proces starzenia się. Mało tego, stres oksydacyjny sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych w organizmie. Zimą ciężko o naturalne antyoksydanty. Przeciwutleniaczy możemy dostarczać organizmowi wraz z suplementami diety lub sięgając po liofilizowane owoce i warzywa pochodzące ze sklepu FirstFruits.pl. To rodzinna firma, która zapewnia zdrowe wyroby najwyższej jakości.

Liofilizowane owoce i warzywa

FirstFruits.pl

Jak jeść liofilizowane owoce?

Liofilizowane owoce i warzywa można spożywać na różne sposoby. Niektórzy jedzą je solo, są bowiem chrupiące i zachowują pełnię aromatu oraz smaku. Liofilizowane truskawki czy maliny możemy dodać też do jogurtu naturalnego. Owoce liofilizowane doskonale wzbogacają też walory smakowe owsianki czy jaglanki. Niektórzy wykorzystują je również do przygotowywania odżywczych koktajli na bazie mleka czy jogurtów. Owoce liofilizowane możemy też dodać do kaszy manny, w przypadku truskawek, borówek czy malin warto zrezygnować z cukru, ponieważ te owoce sezonowe zawierają już glukozę i fruktozę.

Liofilizowane warzywa – jak przygotować zdrowe chipsy?

Z kolei warzywa liofilizowane, w tym buraka czy marchewkę możemy posypać swoimi ulubionymi przyprawami, w tym solą i jeść jako zdrowe chipsy. To dobra alternatywa dla słonych przekąsek z supermarketu, które oprócz szkodliwych tłuszczów trans zawierają też glutaminian sodu, czyli substancję wzmacniają smak i zapach. To właśnie ona sprawia, że niezdrowe rzeczy tak bardzo nam smakują i nie potrafimy sobie odmówić kolejnej paczki chipsów czy krakersów.

Liofilizowane warzywa

FirstFruits.pl

Musli liofilizowane, czyli sposób na szybką i zdrową przekąskę

Sklep internetowy FirstFruits.pl oferuje też musli liofilizowane bez GMO, które można dodać do mleka, jogurtu czy kefiru i zjeść jako zdrową przekąskę. Taka mieszanka stanowi bogate źródło substancji odżywczych, w tym witamin oraz minerałów, na których niedobór jesienią i zimą jesteśmy szczególnie narażeni. Musli z liofilizowanymi owocami nie tylko jest bardzo zdrowe, ale też smaczne. Stanowi świetne rozwiązanie dla osób, które pragną szybko coś przekąsić, a nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku.

Musli liofilizowane

FirstFruits.pl

Chrupki liofilizowane, czyli zapomnij o tłuszczach trans i glutaminianie sodu

Z myślą o osobach, które szukają przekąsek na jesienne wieczory, a jednocześnie dbają o swoje zdrowie, opracowano liofilizowane chrupki owocowe. Stanowią one mieszankę różnych owoców poddanych procesowi blendowania i liofilizacji. Do produktu nie dodawano substancji słodzących ani sztucznych barwników. Smak i aromat liofilizowanym chrupkom nadają same owoce wykorzystane w procesie produkcji.  Jeśli szukasz zdrowych przekąsek na jesienne wieczory, już dzisiaj zajrzyj na stronę FirstFruits.pl. Wspomniany sklep internetowy oferuje wyłącznie polskie produkty, które charakteryzują się wysoką jakością. Liofilizowane owoce i warzywa, jak również musli z liofilizowanymi owocami czy liofilizowane chrupki to produkty, które łatwo nie ulegają zepsuciu, dlatego możesz od razu złożyć większe zamówienie.  W ten sposób zapewnisz sobie moc smakołyków na długie, jesienne wieczory.  Produkty ze sklepu internetowego FirstFruits.pl pomogą ci zachować zdrowie i atrakcyjny wygląd. Zostały wyprodukowane z dojrzałych owoców i warzyw pochodzących z polskich gospodarstw rolnych.