Nadmierne spożycie białego cukru to problem, z którym boryka się coraz więcej krajów europejskich. Choć najczęściej kojarzy się z otyłością, nadmierne spożycie tej substancji może prowadzić również do rozwoju cukrzycy, chorób serca czy nadciśnienia. Dlatego warto stopniowo ograniczać, a nawet całkowicie wykluczyć biały cukier z diety. Jak to zrobić? Poniżej 7 praktycznych wskazówek.
Zwracaj uwagę na etykiety
Ten krok to tak naprawdę podstawa. Dzięki temu będziesz w stanie określić, co tak naprawdę jesz. Jeżeli masz problemy ze wzrokiem, zaopatrz się w niewielkich rozmiarów lupę. Niektórzy producenci zdecydowanie nie chcą, aby konsumenci poznali pełen skład oferowanych przez nich produktów. Wbrew pozorom cukier możesz znaleźć także w mięsie i wędlinach. Dlaczego? Ponieważ substancja ta pozwala podkreślić smak mięs i wędlin, a to sprawia, że są chętniej kupowane.
Pij więcej wody
Nasz organizm składa się aż w 70% z wody. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych, a także poprawia wygląd skóry i włosów. Jeżeli masz problem z piciem samej wody, możesz dodać do niej kroplę miodu albo syropu z agawy. Inną opcją jest plasterek ulubionego owocu. Staraj się ograniczać spożycie słodkich napojów. Zawartość cukru jest w nich bardzo duża, nawet do kilkunastu łyżeczek na około 1,5 litrową butelkę!
Sięgnij po naturalne słodziki
Oprócz białego cukru na rynku znajdziesz wiele innych, zdrowszych substancji, za pomocą których możesz posłodzić kawę, herbatę czy deser. Już nasze babcie poznały dobroczynne działanie miodu, który nie tylko jest słodki, ale także korzystnie wpływa na organizm. Produktem zbliżonym do naszego rodzimego miodu jest popularny w Kanadzie syrop klonowy, a także syrop z agawy czy stewia. Należy jednak pamiętać, że są to nadal produkty, które zawierają kalorie, a spożyte w nadmiarze mogą powodować skutki uboczne w postaci nudności czy biegunki.
Dodaj owoce do diety
Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez czegoś słodkiego, dodaj owoce do swojej diety. Są one nie tylko naturalnym źródłem cukru, ale także zawierają szereg witamin i mikroelementów niezbędnych dla zdrowia. Owoce możesz traktować jako deser albo przygotowywać różne sałatki i koktajle z owoców sezonowych.
Envato, grafika partnera
Ogranicz spożycie produktów przetworzonych
Coraz częściej słyszymy o szkodliwości produktów przetworzonych. Wiele osób zdaje się ignorować te ostrzeżenia, być może z braku wiedzy w tym zakresie. Tymczasem to, co sprawia, że produkty przetworzone nam szkodzą, to właśnie cukier. Znajdziesz go bowiem nie tylko w słodkich potrawach, ale także jako dodatek do dań wytrwanych. To sprawia, że Twoje dzienne spożycie cukru jest znacznie większe, niż może się wydawać na pierwszy rzut oka.
Gotuj więcej w domu
Żyjemy coraz szybciej i niewiele osób ma czas na domowe przygotowywanie posiłków. Niemniej warto poświęcić kilka godzin w weekend i przygotować sobie posiłki na cały nadchodzący tydzień. Dlaczego? Ponieważ wiesz, co znajduje się w Twojej potrawie. Nie ma tam żadnych ukrytych składników, a przede wszystkim nadprogramowego cukru. Co więcej, pożywny posiłek ograniczy Twój apetyt na słodycze!
Czy dieta bez białego cukru może pomóc w walce z podwyższoną glukozą we krwi i cukrzycą? Zdecydowanie tak! Modyfikacja diety ograniczy wyrzuty insuliny i pozwoli lepiej zapanować nad chorobą. Oczywiście bez konsultacji z lekarzem nie należy przerywać leczenia farmakologicznego. Przeczytaj więcej na ten temat: „Cukrzyca a odpowiednia dieta – czy może pomóc?„.
Ćwicz silną wolę
Nie od dziś wiadomo, że cukier uzależnia podobnie jak alkohol czy narkotyki. Dlatego wdrożenie tego kroku wymaga naprawdę silnej woli. Stopniowo ograniczaj spożycie cukru, a wówczas Twój mózg z czasem przestanie domagać się słodkiego deseru po każdym posiłku. Możesz także pomocniczo sięgnąć po produkty, które zastępują pełnowartościowe posiłki, jak np. Diben DRINK. Są one dostępne w różnych smakach, niemniej warto pamiętać, aby tego typu produkty stosować rozsądnie i nie zastępować nimi każdego posiłku w ciągu dnia.