Dieta bez laktozy

Osoby, które muszą stosować dietę bez laktozy, prawdopodobnie nigdy nie byli w lepszej sytuacji niż dzisiaj. Jest to głównie rezultat stale rosnącej liczby produktów w wersji bez laktozy oraz nowych przepisów, które regularnie pojawiają się w internecie. Dieta bez laktozy jest rekomendowana osobom, których organizm nie może trawić cukru znajdującego się w mleku i jego przetworach. Jak powinniśmy się odżywiać przy nietolerancji laktozy? Czy dieta pudełkowa to skuteczny sposób na zdrowe odżywianie?

Dieta bez laktozy – podstawowe informacje

Dieta bez laktozy jest główną metodą leczenia osób, których organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku. Tego typu dieta przyczynia się do łagodzenia objawów nietolerancji pokarmowej i do zapobiegania ich ponownego pojawienia się. Dieta przy nietolerancji laktozy jest dietą eliminacyjną, która często okazuje się najskuteczniejszym sposobem leczenia objawów nietolerancji laktozy. Do najbardziej nieprzyjemnych objawów zaliczamy bóle brzucha, wzdęcia, uczucie osłabienia oraz biegunki, które jednak zazwyczaj ustępują po wyeliminowaniu cukru mlecznego z diety. Jak już wspominaliśmy, obecnie można wybierać spośród wielu produktów bez laktozy. Alternatywą jest także dieta pudełkowa. Dieta bez laktozy może być stosowana przez niemowlęta, dzieci i dorosłych, których organizm nie trawi cukru mlecznego.

jedzenie bez laktozy

Dieta bez laktozy – na czym polega?

Dieta przy nietolerancji laktozy zakłada całkowitą eliminację z jadłospisu lub ograniczenie spożywania produktów zawierających laktozę. Jednakże w przypadku pewnej grupy osób z pierwotnym i wtórnym niedoborem laktozy, wystarczającym sposobem na zapobieganie występowaniu niepożądanych reakcji organizmu jest samo kontrolowanie ilości spożytego cukru mlecznego. Zdarza się, że objawy nietolerancji pokarmowej występują dopiero po kilku lub nawet kilkunastu godzinach. Najmniej ryzykowne jest spożywanie produktów mlecznych poddawanych procesowi fermentacji, czyli m.in. maślanka, sery pleśniowe, jogurty, kefiry i kwaśna śmietanka. W ich składzie znajdziemy bakterie probiotyczne wspomagające wytwarzanie laktazy, czyli enzymu biorącego udział w procesie rozkładu cukru mlecznego. Na sklepowych półkach można także znaleźć mleko o obniżonej zawartości laktozy, a nawet produkty z etykietą „bez laktozy”, które zostały stworzone z myślą specjalnie o osobach z nietolerancją pokarmową.

Jak odżywiać się na diecie bez laktozy?

Aktualnie oferta produktów bez laktozy jest bardzo szeroka. Niezależnie od tego, czy będziemy odczuwali niewielką różnicę w smaku pomiędzy nimi, a bardziej popularnymi wersjami, nie walko rezygnować z takich zamienników. W wielu przypadkach są równie dobrymi źródłami ważnych składników odżywczych oraz witamin i minerałów – witaminy B2 i B12 oraz wapnia. Osoby z nietolerancjami pokarmowymi często wybierają catering dietetyczny Radom. Diety pudełkowe są dostępne w wielu formach, a klienci mogą wybrać liczbę kalorii i posiłków. Najważniejszą zaletą jest jednak wygoda i pewność, że dieta jest zrównoważona i dostarcza do organizmu wszystkie najważniejsze składniki odżywcze.